Připravte svůj hotelový systém na rok 2021

7 minut čtení

22. 12. 2020

Michaela Kalistová

Kontrola nastavení a aktualizace cen pro rok 2021

Krátké online konzultace nastavení zdarma

Aktuálně stále nabízíme krátké online konzultace Vašeho nastavení systému zcela zdarma.

Pokud máte zájem o tuto službu, neváhejte se registrovat, obratem se Vám ozveme s nabídkou termínu konzultace. 

Víme, že současná situace není vůbec jednoduchá, ale protože pevně věříme, že s rokem 2021 se vše zlepší, doporučujeme přípravy nepodcenit a projít si těchto pár bodů, které vám pomohou na nic nezapomenout:

  • ceny ubytování
  • restrikce prodeje
  • aktualizace dostupnosti
  • storno podmínky
  • zálohy za rezervace
  • strava a její ceny
  • číselné řady
  • místní poplatek z pobytu
  • formy podpory prodeje¨
  • OTA portály

Zkontrolujte a nastavte nové ceny

Nastavte a upravte si ceny na další sezónu. Kromě cen za jednotlivé typy pokojů a kategorie hostů myslete také na sezónní a mimosezónní ceny. Nezapomeňte na top terminy jako jsou regionální termíny jarních prázdnin, Velikonoce, Silvestr a významné události ve Vašem regionu, které zvyšují návštěvnost. 

Jak efektivně nastavit ceny v systému Better Hotel?

Máte několik možností:

  1. buď použijete sofistikovaný nástroj pro hromadnou úpravu  čehokoliv, co vás napadne (Menu – Cenotvorba – Nastavení cen – ikona malířský váleček) a 
  2. nebo použijete štětce (stejné umístění v systému, ale ikona malířský štětec), kterými namalujete ceny (a další) například na ročním náhledu jedna radost. 
  3. A třetí variantou jsou šablony a sezóny, to je teprve nástroj, který ušetří spoustu času.

Ať už vyberete šablony nebo sezóny (v sezóně řešíte nastavení parametrů komplexně), nastavujte je plošně na ročním náhledu, kde za pomoci štětce nastavíte na vybrané období zvolenou sezónu / šablonu cen během pár minut. 

Šablony a sezóny můžete samozřejmě nastavit i pomocí hromadné úpravy (malířský váleček) a případně si pak zkontrolovat na ročním náhledu pomocí barev – viz obrázek:

V případě, že v systému Better Hotel nenastavíte ceny, bude provizorně do ceníku vložena výchozí cena (z nastavení jednotlivých typů pokojů a rezervací), která se neprodává dokud neotevřete prodej (viz níže část o restrikcích).

Pozor: Pokud otevřete prodej a daný termín nemáte vyplněné ceny (ponecháte výchozí ceny), channel manager automaticky daný termín uzavře k prodeji.

Nastavte restrikce pro nové období

Při nastavování restrikcí opět myslete na rozdíly mezi sezónou a mimosezónou a nezapomeňte na top termíny (pro které můžete volit přísnější pravidla pro objednání pobytu).

V nastavení restrikcí v systému Better Hotel (Menu – Cenotvorba – Nastavení cen – Hromadné / Detailní restrikce) jsou k dispozici parametry: min. a max. délka pobytu, storno podmínky, možnost nájezdu a odjezdu a vypnutí prodeje pro web a pro channel manager). 

Restrikční parametry lze nastavovat buď hromadné (stejné pro všechny typy pokojů), nebo detailní (kdy si zvolíte různé hodnoty pro jednotlivé typy).

Pokud s restrikcemi pracujete pouze minimálně, věnujte svoji pozornost nastavení minimální a maximální délce pobytu (nutno nastavit ve vazbě na channel manager) a vypnutí prodeje pro termíny, které nechcete prodávat.

Pozor: Pokud nemáte nastavené parametry minimální a maximální délka pobytu, channel manager automaticky daný termín uzavře pro prodej – v obrázku zobrazeno černě.

Záloha za rezervaci

V Menu – Cenotvorba – Nastavení cen – Nastavení prodeje najdete celou sekci parametrů, které je třeba řešit ve vazbě na přímý prodej a online prodej přes váš booking engine na webu (tyto parametry a jejich nastavení lze vložit i do šablony a na vybrané období je pomocí to šablony aplikovat).  

Ve vztahu k záloze máte k dispozici tyto parametry – výše zálohy (v %) , zdroj, min. výše, max. výše a možnost vynucení zálohy (vhodné pro ty z vás, kteří mají na booking engine napojenou platební bránu).

Strava - typy stravy a ceny dle kategorií

V Menu – Cenotvorba – Nastavení cen – Strava se ujistěte, že nabízíte všechny typy stravy a že u nich máte nastaveny ceny pro jednotlivé kategorie hostů. 

Pro nastavení stravy lze stejně jako pro nastavení prodeje výše vytvořit vlastní šablonu, kterou poté nastavíte podle Vaší cenové strategie

Například: Vytvoříte si dvě šablony pro stravu – Strava v sezóně a Strava v mimosezóně, lišit se obě šablony budou například tím, že v mimosezóně nenabízíte polopenze a snídaně je pro všechny kategorie o 10 % levnější. Odpovídajícím způsobem poté nastavíte obě šablony v kalendáři cen.

Aktualizujte dostupnost

Ve vazbě na prodej (v online rezervačním formuláři a na portály přes channel manager) je nutně resetovat dostupnost pro nadcházející období. Dostupnost ubytování se ve výchozím nastavení otevírá na omezené období, vždy je potřeba si dostupnost na nové období zresetovat a pustit tak do prodeje: 

  1. Menu – Cenotvorba – Nastavení cen – ikona ozubeného kolečka (horní lišta)
  2. Vyberte možnost Resetovat dostupnost
  3. Vyberte typ pokoje a termín, pro který chcete dostupnost otevřít (maximálně dva roky dopředu).
 

Pozor: Reset dostupnosti je relativně datově náročná operace a odesílá se i na channel manager. Pokud se rozhodnete provést reset na delší období než dva roky nebo budete provádět reset opakovaně, bude napojení na channel manager dočasně zablokováno a může hrozit overbooking.

Podpora prodeje jako součást prodejní strategie

1. Pobytové balíčky

Vzhledem k tomu, že se pobytové balíčky se těší u hostů čím dál větší oblibě, doporučujeme je zařadit a rozšířit touto formou Váš prodej. Pro nastavení balíčku je k dispozici návod v centru nápovědy, případně lze nastavení projít  v rámci krátké konzultace (viz možnost registrace v úvodu článku).

V případě, že balíčky již využíváte, nastavte si nové balíčky na další sezónu, případě zrevidujte stávající – od textace, přes fotografie až po konfigurace nových termínu. Nezapomeňte na závěr balíček označit jako aktivní a zapnout funkci prodávat na webu.

Tip: Co se týká nastavení cen balíčků, nově lze nastavit vazbu cenotvorby balíčku na ceník, který není určen pro prodej na web (ale pouze pro výpočet ceny balíčku) s tím, že pak v nastavení balíčku aktivujete funkci Prodávat bez vazby na ceník.

2. Dárkové poukazy

Dárkové poukazy na budoucí pobyty – momentálně velmi frekventovaný způsob podpory prodeje, i proto doporučujeme také zařadit do Vašeho „sortimentu“. O pobytových balíčcích a dárkových poukazech v systému Better Hotel jsme vedli produktový webinář, který najdete ve Vašem centru nápovědy, přikládáme odkaz níže.

3. Slevy a příplatky

Zrevidujte nastavení slev a příplatků na další období. Hromadnou úpravou v Nastavení cen je můžete aktivovat či deaktivovat. Pro nastavení nových slev či příplatků můžete použít návod v centru nápovědy.

Aktualizujte storno podmínky

Ve vazbě na současnou situaci aktualizujte Vaše storno podmínky (Menu – Nastavení – Storno podmínky) a zkontrolujte si, zda máte správně vazbu do ceníku (Menu – Cenotvorba – Správa ceníků). Používáte-li v rámci jednoho ceníku různé storno podmínky na různá období, aktivujte je na dané období v Menu – Cenotvorba – Nastavení cen, viz část o restrikcích výše. Používáte-li pro nastavení šablony nebo s sezóny nezapomeňte v rámci nich vybrat správné storno podmínky, aby se aplikovaly do kalendáře cen v rámci šablony či sezóny.

Vyzkoušejte nové napojení systému Better Hotel s ERV Evropskou pojišťovnou.

Nabídněte hostům v online rezervačním formuláři na Vašem webu  možnost pojistit si svůj pobyt proti zrušení (mimo jiné i z důvodu COVID-19)!

Upravte číselné řady

Těsně před začátkem nového roku upravte nastavení číselných řad. Pokud má číselná řada pro doklady v roce 2021 začínat číslem 1, nastavte v Menu – Nastavení – Číslování dokladů v číselných řadách jako poslední číslo hodnotu 0.  

Zástupné znaky pro rok (YYYY) se po půlnoci 31. 12. 2020 změní automaticky a číslo prvního vystaveného dokladu bude například FA20210001, pokud je předpis ve formátu FA(YYYY)(NNNN). 

Místní poplatek z ubytovací kapacity

Součástí celkové revize by měla být také kontrola správnosti výběru místních poplatků – především ve vazbě na novou maximální výši poplatku účinnou od ledna 2021. Tomuto tématu včetně nastavení jsme věnovali pozornost v předchozím článku na blogu, který je Vám k plně dispozici.

Nezapomeňte na portály

Na závěr doporučujeme nezapomenout provést podobnou revizi i na Vašich aktivních prodejních portálech (B.com, AirBnB, atp.). Veškerá nastavení, která si řešíte ve Vašem účtu v extranetu a nedotahují se ze systému Better Hotel přes channel manager musíte nastavit i tam – jedná se například o storno podmínky či výši místního poplatku z pobytu.

Sdílet článek

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Související články

Move your business to an entire new level.

Submit your inquiry and order a trial version of the system for 30 days for free! 

Try Better Hotel for 30 days.
Free and without a credit card!

Within 24 hours after sending the form, our sales representative will contact you and arrange a system demonstration date with you.