„Bleisure a workation“ – nové segmenty na vzestupu. Jste připraveni?

2 minuty čtení

26. 2. 2022

Bleisure i workation cestování je jedním z nově vznikajících konceptů v cestovním ruchu, jehož růst znamená jediné – hosté vnímají pracovní cestu jako příležitost spojit pracovní povinnosti s volnočasovými aktivitami. Pandemie navíc přinesla do životů mnoha z nás významné změny, které mění potřeby a motivace pro cestování. Jste připraveni zase o trochu vylepšit svou nabídku a přilákat nový segment hostů?

Pozn. Termín bleisure pochází z angličtiny a vznikl spojením slov business a leisure (volný čas), termín workation je spojením slov work (práce) a vacation (prázdniny). V obou případech se jedná o popis takové cesty, která v sobě spojuje prvky jak obchodní/pracovní, tak i rekreační.

Bleisure cesta má obvykle podobu pracovní cesty, kterou si pracovní cestující prodlužuje s cílem užít si v rámci destinace i volnočasové aktivity – od wellness, sportu až po návštěvu kulturních památek či akcí. V takovém případě je hlavním objednavatelem pobytu firma, často s korporátní smlouvou v ruce. Rostoucí počet lidí na volné noze a rozmach home officů s sebou však přináší novou motivaci k cestování – změna prostředí. V takovém případě mluvíme o workation, kdy je objednavatelem samotný host a rezervace pobytu tak není zpravidla přímo vázána na zaměstnavatele a konkrétní důvod cesty (např. návštěva pobočky).

Nemá cenu vše zdlouhavě popisovat. Představte si, že je stěžejním pracovním prostředím váš domov či kancelář, kde trávíte desítky hodin měsíčně. Vaše pracovní náplň je spíše jednotvárná, tudíž pravidelné schůzky a cestování nejsou součástí vaší pracovní reality. A právě změna prostředí je tím nejlepším lékem na boj se stereotypem. Bleisure či workation cesta je řešením. Možnost odjet na nové místo, které nabízí zázemí pro práci na dálku a zároveň nové volnočasové vjemy.

Co pracujícího hosta zajímá?

Bezpochyby je to vše, co kopíruje vybavení pracovního prostředí. Rychlé wifi připojení, plnohodnotný pracovní stůl v pokoji, možnost využití konferenčního salonku, ale také kvalitní káva a možnost stravování za přijatelnou cenu.
V případě posledního bodu vždy záleží na možnostech ubytovacího zařízení – buďto „zviditelníte“ možnost plné penze, nebo nabídnete lepší pokoj s vlastním kuchyňským zázemím. Zároveň nezapomeňte zdůraznit volnočasové aktivity pro případný doprovod i samotného „pracujícího“ hosta.

A jak to tak bývá, s dobrou technologií jde vše mnohem lépe. Není tudíž nic jednoduššího, než vytvořit pracovně-relaxační pobyt a nabídnout ho v rámci online prodeje třeba na 2 až 7 nocí. Samozřejmě ne pouze pro 1 osobu! Vždy může dorazit partner či celá rodina jako doprovod. Vzhledem k tomu, že personifikace je dalším horkým trendem hotelového světa, nabídněte rovnou možnost přikoupit si k pobytu polopenzi či plnou penzi, ale také pronájem malého kávovaru na pokoj za jednorázový symbolický poplatek a možnost využití konferenčního salonku
v konkrétní termín. Ať si zkrátka každý vybere to, co mu zpříjemní práci ve vašem ubytovacím zařízení.

Nesporné výhody pro obě strany

Zaměřením se na segment pracujících hostů, kteří cestují za prací nebo za možností pracovat z nového prostředí, ubytovací zařízení jen získají. Výhody jsou nesporné. Jedná se o jedinečnou příležitost navýšit průměrnou délku pobytu a zajistit si tak solidní obsazenost i během všedních dnů. Vše záleží na Vaší kreativitě. Nezapomeňte však, že nový typ pracujícího hosta bude imunní vůči vaší standardní volnočasové nabídce (chybí mu informace o zázemí pro práci), ale i vůči standardní korporátní nabídce (tradiční pracovní cesta se uskutečňuje s cílem potkávat obchodní partnery či pobočky, tudíž host pracovní aktivitu zpravidla neodvádí v prostorách ubytovacího zařízení).

Nacházíme se v době, kdy se volný čas stává nedílnou součástí moderních služebních cest. Zároveň se přepisuje její definice a z pracovních cest se stává cesta nejen pro utužování business vztahů, ale i pro načerpání nové inspirace a energie pro další pracovní aktivity. Staňte se i vy takovým místem a mějte nabídku, které
se zkrátka nedá odolat.

Sdílet článek

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Související články

Move your business to an entire new level.

Submit your inquiry and order a trial version of the system for 30 days for free! 

Try Better Hotel for 30 days.
Free and without a credit card!

Within 24 hours after sending the form, our sales representative will contact you and arrange a system demonstration date with you.